Situace na trhu práce pro starší generace

v kategorii: blog


Stárnutí a celkový nárůst populace lidí vyššího věku je téma, které je diskutováno už nějakých pár let. Pokud se nás to však netýká osobně, nevěnujeme tomu velkou pozornost. Tenhle přístup bychom však měli rychle změnit. Ať už se nacházíme v generaci, která zrovna opustila studia a je v největším zápalu pro práci nebo jsme ve věku největší produktivity či už se blížíme k důchodové hranici, musíme si být vědomi toho, že se tento problém týká nás všech.

Stárnutí je jevem, s kterým se potýká nejen Česká republika, ale celá Evropská Unie. V roce 2007 tvořily osoby starší 65 let necelých 15% obyvatel ČR, avšak v roce 2050 bude procento jednou tak vyšší a to 31%. Demografický vývoj zákonitě přináší komplikovanou situaci na trhu práce a my bychom ji neměli podceňovat. Pokud lidé starší 50 let přijdou o práci, v drtivé většině při hledání nového zaměstnání čelí věkové diskriminaci a je pro ně velice obtížné najít nové zaměstnání.

Tato generace lidí vyrůstala s myšlenkou, že práce=jistota a většinou pracují více než 30 let v jedné a té samé firmě. Když však najednou z ničeho nic o práci přijdou, zjistí, že nemají jiné kompetence na to, aby mohli získat nové zaměstnání v jiné firmě. Dalším problémem je, že zaměstnavatelé přijmou raději mladé, dynamické a do práce zapálené jedince, kteří nemají problém s tolik potřebnou technologií.

Jak tedy tuto situaci řešit? Je třeba tzv. ‚jít s časem‘ a nevyhýbat se technologickému vývoji, který dnes hýbe světem. Univerzity třetího věku a celoživotní vzdělávání, jsou nejlepším nástrojem, jak držet krok s moderní dobou. Je třeba změnit myšlenkové pochody, protože to, co bylo před 20 lety, již dávno neplatí. Už nemůžeme počítat s tím, že v 65 letech odejdeme do důchodu a stát se o nás postará. S nárůstem lidí důchodového věku taky přibude povinnost státu vyplácet všem těmto lidem důchod a budou mít ve státní pokladně dvakrát tolik financí, když tu bude dvakrát tolik seniorů? Jediným výsledkem bude radikální navyšování daní a bude se to ekonomicky aktivním jedincům líbit?

Nemějte proto strach ze změny, vyzkoušejte nepoznané a přiučte se novým dovednostem. Usnadníte si tak možnost získat novou práci, když už se naskytne situace, že tu vaši dosavadní ztratíte. Buďte aktivní a nežijte s představou, že ‚nějak už to do toho důchodu dotáhnu‘. Můžeme si užít každé období a každý rok našeho pracovního života, chce to jenom mít chuť a motivaci.