Zvládání stresu

v kategorii: blog


stresMůžete se naučit stres zvládat. Jde o to přestat se bát a bojovat proti nepříjemným emocím. Není možné úplně se zbavit stresu, je nedílnou součástí života. Musíme se naučit, jak s ním žít a jak nenechat stres, aby ovládal náš život.

Stres je důležitý pro přežití

Prvním krokem přijetí stresu je začít na své pocity a emoce nahlížet v novém světle. Projevy stresu často způsobují negativní emoce jako smutek, zlost a strach. Tyto emoce jsou nejen normální, běžné a v pořádku, ale dokonce jsou důležité a užitečné. Jsou důležité pro přežití a není třeba se jich bát nebo se jim za každou cenu vyhýbat.

Strach

Například strach je velice důležitý k přežití. Je užitečný, když přijde ve správný čas reálného ohrožení (když na vás míří zbraň nebo se k vám blíží nebezpečné zvíře) nebo když je přiměřený dané situaci (nervozita před důležitou zkouškou). Jeho fyzické projevy, jako je bušení srdce, rychlejší dech, pocit tepla nebo pocení, naznačují, že jsme připraveni bojovat, tedy čelit nebezpečí (např. intenzivním studiem), nebo před hrozbou utéct (vzít nohy na ramena před divokým zvířetem). Kdybychom v těchto situacích zůstali uvolnění a v klidu, mohli bychom si zadělat na velký problém.

Zlost

Podobně funguje i zlost. Představte si, že se vám, nebo někomu jinému, děje bezpráví a vám je to úplně jedno. Pokud byste se nerozzlobili, pravděpodobně byste si nechali líbit špatné zacházení nebo byste nezasáhli, když se ubližuje ostatním. Zlost nás nutí jednat, pokusit se situaci zlepšit pro sebe i ostatní.

Smutek

U smutku je to trochu složitější. Obvykle jsme smutní, když ztratíme něco, co je pro nás důležité. Kdybychom necítili smutek, znamenalo by to, že pro nás není nic důležité, že neoceňujeme hodnotu svých věcí a lidí kolem nás. Takže smutek vlastně značí, že vedeme naplňující život, protože nám záleží na tom, co máme, a nechceme o to přijít.

Emoce nejsou trvalé

Dalším způsobem, jak se se svými emocemi vyrovnat a nenechat se jimi stresovat, je uvědomit si, že emoce nejsou neměnné. Když jsme ve stresu, máme pocit, že emoce trvá a trvá a zhoršuje se, dokud se nezhroutíme. Ale takhle emoce nefungují, chovají se spíš jako vlna. Někdy narůstají a jsou intenzivnější, ale vždy se nakonec začnou zmenšovat a pominou. Někdy se může objevit i další menší vlna, ale i ta je vždy jen dočasná. A pomine rychleji, když se proti ní nesnažíte bojovat nebo jí bránit. Samo toto vědomí může pomoci lepšímu snášení nepříjemných pocitů.

Zvládání stresu pomocí metody opačné činnosti

Jasnou známkou nízké odolnosti vůči stresu je, když se někdo zoufale snaží za každou cenu nepříjemným emocím uniknout nebo se jich zbavit. 

Záměrně se vyhýbáte jakékoli situaci, místu, osobě, podnětu nebo činnosti, při které vám hrozí stres. Například:

  • Vyhýbáte se konkrétnímu členovi rodiny, na kterého se zlobíte;
  • nechcete se učit, protože vás to frustruje;
  • vyhýbáte se společnosti, protože cítíte stres;
  • vyhýbáte se lékařským vyšetřením, protože vás stresují;
  • nebo se v rozhovoru vyhýbáte připomínkám minulosti, protože se bojíte, že ve vás vzbudí stres.

Většina opačných činností vyžaduje, abyste stresem prošli a neutíkali před ním. S tím vám mohou pomoci některé strategie přijetí. Většina opačných činností vás udrží aktivní, nebo vás uklidní.  

Opačné činnosti mohou být náročné, a tak pro vás může být důležité sami sebe podpořit. Zamyslete se: „Jak bych povzbudil(a) někoho, kdo se cítí takhle? Co bych mu řekl(a) a jakým tónem?“ Příklady sebepovzbuzení jsou třeba „tenhle pocit můžu prožít“, „měl bych si zvyknout na nepříjemné situace“, „dostanu se z toho“, „zvládnu to“, „přejde to“, „je to pro mě do budoucna dobré“, „můžu se soustředit jen na to, jak přečkat tuhle chvíli“, „tenhle pocit můžu prodýchat“, „takhle si buduju větší odolnost“.

  • Nevyhýbejte se situacím, které vás stresují. Pozvolna se jim vystavujte a setrvejte v nich, dokud stresem neprojdete. Nezapomeňte se za své úsilí odměnit aktivní nebo uklidňující činností.
  • Snažte se jednat nezávisle, projděte si stresem, nic si neověřujte a nehledejte ujištění u druhých. Nezapomeňte se za své úsilí odměnit aktivní nebo uklidňující činností.
  • Nevytlačujte žádný ze stresujících pocitů. Dovolte si je prožít. Nezapomeňte se za své úsilí odměnit aktivní nebo uklidňující činností.

mindsetguruNová kniha Ivana Černohorského: HLAVA NEJVĚTŠÍ (NE)PŘÍTEL ČLOVĚKA, Ilustrovaný manuál pro každodenní šílenství

O čem je? Kniha vám pomůže pracovat s vlastními myšlenkami k vašemu prospěchu a zároveň vidět život z trochu jiné perspektivy. Posedlost úspěchem by mělo nahradit nadšení pro věci, kterými se zabýváte, které vás zajímají a baví. Uvědomíte si, že tlačit silou sám na sebe a na lidi kolem vás zřídkakdy přináší nějaký pozitivní efekt. Tím, že budete sami v lepší pohodě a budete kolem sebe šířít dobrou náladu, zlepšíte nejen vztahy s lidmi ve vašem okolí, ale věci se vám budou automaticky lépe dařit a dostaví se i kýžený úspěch.


Online kurz koučinku – Mindset Coaching® Distanční kurz (e-learning) pro budoucí kouče a všechny, kteří používat metody mentálního koučinku v profesním nebo osobním životě a ve sportu | ca. 60 hodin distančně (e-learning) | Certifikát: Mindset Coach® | Začátek kdykoliv | Cena: 9.990,- Kč