Marginální zlepšení, maximální zlepšení  a opravdu byste měli rozvíjet jen vaše silné stránky?

v kategorii: blog


TDF 2017
Často slyšíme recepty na štěstí jako “Netrapte se vašimi slabinami, ale místo toho rozvíjejte vaše talenty a silné stránky” …. a  úspěch se automaticky dostaví.

Rozvíjejte váš talent?

Pokud vycházím z toho, že Gaussova křivka normálního rozdělení platí i při distribuci talentů, tak to vypadá, že velká většina z nás žádné výrazné talenty nemá, je prostě průměrná. Co mám tedy dělat, když jsem průměrný?

Přemýšlel jsem o sobě, jestli mám nějaký výrazný talent, ale pokud budu opravdu upřímný, tak jsem na nic převratného nenarazil. A co silné stránky? No dobře, umím docela slušně počítat a spoustu dalších věcí, ale že bych nějakou vlastnost nebo dovednost označil za mojí výrazně silnou stránku? Nic mě nenapadá.

Pokud objevíte genialitu v nějaké oblasti u vašeho dítěte, samozřejmě se snažte dát mu prostor, aby mohlo rozvíjet svůj talent. Třeba z něj něco bude.

Ale co dělat, když stojíte v půlce života a chcete něčeho dosáhnout, někam se výrazně posunout v kariéře, podnikání nebo ve sportu?

Marginal Gains

Nezoufejte, že nemáte nějaký výrazný talent, jde to i úplně jinak. Jeden z konceptů, které může každý vyzkoušet je princip marginálních zlepšení (marginal gains), který používá britský cyklistický kouč Dave Brailsford. Británie byla v minulosti cyklistická nula, bez jakýchkoliv výrazných úspěchů, až do té doby než se na scéně objevil Brailsford. Pod jeho vedením získala Británie během olympijských her v roce 2004 dvě zlaté medaile, což byl největší úspěch od roku 1908. Od roku 2010 je Brailsford managerem cyklistické stáje Sky Team, která vyhrála v posledních 5ti letech 4x Tour de France (1x Breadly Wiggins, 3x Chris Froom), (Aktualizace z 23.7.2017, Chris Froom vyhrál po čtvrté Tour de France).

Princip marginálních zlepšení začíná tím, že si detailně zmapujete proces, který vede k nějakému cíli. Cílem může být výrazný sportovní úspěch, nový produkt, startup, prostě cokoliv, kde chcete dosáhnout nějakého úspěchu. Tento proces se pak snažíte rozdělit do co nejmenších elementů, které můžete nějakým způsobem ovlivnit. V případě cyklistiky jsou to detaily v technologii závodních kol, individualizovaná fyzická a psychologická příprava závodníků, složení stravy, ale i věci jako je prevence infekcí a hygiena , spánek a mnoho dalších detailů.

Princip Marginal Gains pak spočívá v tom, že se snažíte každý jednotlivý element “marginálně” zlepšit – třeba jen o 1%. Vedle zlepšení týkající se tréninku a technologií, pozval Brailsford např. chirurga, aby závodníkům ukázal, jak si správně mýt ruce aby zabránili infekcím, nebo s sebou během Tour vozí pro každého individuálně vyrobené matrace a polštáře, aby zabezpečil i konzistenci spánku. V sumě pak dochází k výraznému zlepšení v celkové výkonnosti.

 Ve vrcholovém sportu je často světová špička tak vyrovnaná, že rozdíly mezi prvním a druhým místem jsou minimální. Na poslední Tour de France byl rozdíl mezi prvním a druhým místem ca. 4 minuty. Na trati, která má 21 etap, asi 3500 km a jela se dohromady ca. 89 hodin je to rozdíl 0,7 promile! Záleží tedy na každém detailu. A jak všichni víme, hraje se o první místo. (Aktualizace z Tour de France roku 2017: rozdíl mezi Chrisem Froomem a Rigobertem Uranem na 2. místě byl 54 vteřin na trati dlouhé 3540 km).

Maximal Gains

Brailsford udělal během prvního roku práce s britským cyklistickým týmem i jednu zásadní chybu. Neseřadil si jednotlivé elementy podle jejich důležitosti a tím pádem řešil na stejné úrovni i faktory, jejichž přínos k celkovému výsledku nebyl zásadní. Úspěch se dostavil až poté, co začal jednotlivé elementy pro zlepšení řadit dle jejich signifikance pro celkový výkon týmu. Důležité tedy je nejprve identifikovat ty oblasti, které mají maximální přínos (maximal gains) pro váš projekt a ty se snažit zlepšovat nejdříve.

Často se stává, že máte v nějaké oblasti deficit, přes který prostě nejede vlak a pokud ho neodstraníte, nebudete schopni se celkově zlepšovat. Dobrý příklad je zde Einstein, který byl sice výborný i v matematice, ale chyběly mu pokročilé znalosti (prý diferenciální geometrie) bez kterých se nemohl posunout dál od speciální teorie relativity k teorii obecné relativity a musel se je doučit.

K úspěchu ve většině sportovních aktivit nebo firemních projektů je nutná souhra celého spektra nejrůznějších aktivit a dovedností. Pokud máte někde zásadní deficity, musíte je eliminovat, abyste v soutěži měli nějakou šanci.

Rady abyste se soustředili na vaše silné stránky a na slabiny se vykašlali, vám v tomto případě nepomůže.

A nezapomeňte, soustřeďte se na každou maličkost, ďábel vždy vězí v detailu.


mindsetguruNová kniha Ivana Černohorského: HLAVA NEJVĚTŠÍ (NE)PŘÍTEL ČLOVĚKA, Ilustrovaný manuál pro každodenní šílenství

O čem je? Kniha vám pomůže pracovat s vlastními myšlenkami k vašemu prospěchu a zároveň vidět život z trochu jiné perspektivy. Posedlost úspěchem by mělo nahradit nadšení pro věci, kterými se zabýváte, které vás zajímají a baví. Uvědomíte si, že tlačit silou sám na sebe a na lidi kolem vás zřídkakdy přináší nějaký pozitivní efekt. Tím, že budete sami v lepší pohodě a budete kolem sebe šířít dobrou náladu, zlepšíte nejen vztahy s lidmi ve vašem okolí, ale věci se vám budou automaticky lépe dařit a dostaví se i kýžený úspěch.


Online kurz koučinku – Mindset Coaching® Distanční kurz (e-learning) pro budoucí kouče a všechny, kteří používat metody mentálního koučinku v profesním nebo osobním životě a ve sportu | ca. 60 hodin distančně (e-learning) | Certifikát: Mindset Coach® | Začátek kdykoliv | Cena: 9.990,- Kč