Než půjdete k psychiatrovi, vyzkoušejte ……..

v kategorii: blog


Travel-couple_7

S psychosomatikou jako by se v poslední době roztrhl pytel. Mnoho tzv. léčitelů a obskurních zdravotních guruů se snaží sugerovat, že příčina negativních pocitů jako jsou stres, obavy a strach je pouze a jen ve vaší hlavě a když změníte způsob myšlení, vaše potíže odezní.

Předtím, než se rozhodnete svěřit se do rukou komukoliv jinému, můžete zkusit převzít zodpovědnost za vlastní zdraví a vyzkoušet následující:

  • Interakce psychika-tělo funguje oběma směry: psychika sice ovlivňuje fungování fyziologických procesů, ale stejně důležitý (ne-li důležitější) je vliv stavu vašeho těla na vaši psychikuZkuste se dívat na lidský organismus ne jako na stroj, ale jako na celou řadu komunit bakterií, virů a dalších organismů, které spolu s našimi vlastními buňkami tvoří soustavu, kterou považujeme za naše tělo. Množství organismů našeho tzv. mikrobiomu je asi stejně velké, jako je počet našich vlastních buněk! Signální látky, které vylučují, ovlivňují, jak se cítíme a s velkou pravděpodobností manipulují naše chování. Každý člověk má svůj individuální mikrobiom a proto jeho tělo reaguje například na různé druhy potravin různým způsobem.
  • Buďte k sobě upřímní a zkontrolujte kvalitu vašeho stravování. Pokud se vaše strava skládá zejména z průmyslově zpracovaných potravin (pečivo/knedlíky, ztužené rostlinné tuky, cukr apod.) podporujete určitý druh bakterií, které vám mohou škodit. Váš prospěšný mikrobiom, vaše vlastní buňky a váš mozek si oddechnou, když tyto potraviny vynecháte a nahradíte je čerstvou zeleninou s nízkým obsahem škrobu a vysokým obsahem vlákniny. Přemýšlejte o dietě tak, že chcete kromě vašeho těla nakrmit také váš užitečný mikrobiom. Experimentujte s tím, co je pro něj prospěšné a co ne. Měli byste to poznat z toho, jak se po jídle cítíte a jak vám funguje zažívání.
  • Pokud jste po jídle unaveni, znamená to většinou, že jste jedli potraviny, které u vás způsobily rychlý nárůst hladiny krevního cukru (glukózy) a inzulinu a její následný propad. Zkuste vaši stravu koncipovat tak, aby kolísání krevního cukru bylo co nejmenší. Většinou to znamená omezit jednoduché sacharidy (=cukr) a nahradit je sacharidy, které se musí v trávícím traktu nejprve rozložit (škroby a vláknina) a jsou proto rozpouštěny do krve postupně. 
  • Zkuste nejíst minimálně 12 hodin denně, aby si vaše tělo odpočalo. Když poslední jídlo máte v 19:00 hodin, nejezte před 7:00 hodinou druhý den. Pokud jíte pozdě, vynechte snídani. Pokud má váš organismus neustále nadbytek živin, je stále v růstovém módu a nemá čas na “úklid”. Tzv. autofagie (=likvidace/požírání vlastních, poškozených nebo nadbytečných buněk) zintenzivní až nějakou dobu poté, co přestanete jíst.
  • Nechte si udělat rozbor krve zaměřený na deficity minerálů. Většině lidí chybí hořčík. Je možné, že máte i nedostatek vitaminu D. V létě je slunce jeho ideálním zdrojem, v zimě vyzkoušejte doplňky stravy.
  • Hýbejte se každý den, ideálně několikrát denně. Klíčem není množství, ale pravidelnost. Pokud jste fit, je asi lepší kratší, ale intenzivnější pohyb. Pokud fit nejste a nemáte čas, choďte kde to jde, šlapejte schody, navykněte si na krátkou ranní rozcvičku.
  • Vždy když máte pocit stresu, vyzkoušejte hluboké, pravidelné dýchání, působí zázraky. Sníží se vám tepová frekvence i krevní tlak.

 A pokud to vše nefunguje, tak můžete jít k doktorovi s vědomím , že jste vyzkoušeli vše, co jste mohli.


Diář pro radikální změnuDIÁŘ PRO RADIKÁLNÍ ZMĚNU ŽIVOTNÍHO STYLU52týdenní program pro změnu životního stylu a snížení biologického věku | 450,- Kč včetně poštovného

 


Online kurz koučinku – Mindset Coaching® Distanční kurz (e-learning) pro budoucí kouče a všechny, kteří používat metody mentálního koučinku v profesním nebo osobním životě a ve sportu | ca. 60 hodin distančně (e-learning) | Certifikát: Mindset Coach® | Začátek kdykoliv | Cena: 9.990,- Kč