Udělejte tlustou čáru

v kategoriích: blog, Zdraví


Začátek nového roku je ideální příležitost udělat tlustou čáru a začít žít zdravější, nový život. Co to ale vlastně znamená? V oblasti výživy je řada různých směrů co jíst a co ne a příslušníci jednotlivých táborů jako jsou vegani, low carb, keto nebo paleo diety nesmiřitelně hájí svoji “pravdu”. Na čem se ale ohledně zdravé stravy a výživy všichni shodnou? Připravil jsem pro vás následující  rady, které nikdo ze zmíněných nutričních “táborů” nezpochybňuje:

  1. Vyhýbat se potravinám obsahující trans mastné kyseliny, tzv. “trans tuky”. Trans tuky jsou průmyslově zpracované a ztužené rostlinné tuky. Jsou obsaženy v mnoha průmyslově zpracovaných potravinách zejména v různých sušenkách, tyčinkách, křupkách, levných náhražkách čokolád, smažených jídlech ale i v mnoha produktech, kde jsou živočišné tuky nahrazované tzv. zdravými, rostlinnými. Trans mastné kyseliny podporují zánětlivé procesy v našem organismu, přispívají ke vzniku kardiovaskulárních chorob a je popsaná i pozitivní korelace mezi obsahem trans mastných kyselin krvi a výskytem rakoviny prsu. 
  2. Omezit příjem cukrů. Cukr nejsou jen prázdné kalorie, ale s konzumem jednoduchých sacharidů spojený nárůst inzulinu v krvi má celou řadu negativních dopadů na náš metabolismus. Inzulin, kromě toho, že reguluje hladinu krevního cukru, působí prozánětlivě, má anabolický efekt – je to růstový hormon – a výrazně podporuje ukládání energie ve formě tukových zásob. Pokud chce někdo omezit kalorický příjem, je nejjednodušší začít u sladkostí a slazených nápojů. 
  3. Začít se starat o svůj “mikrobiom”, to jsou bakterie v našem trávicím traktu. Čím různorodější mikrobiom, tím lepší pro hubnutí, snížení zánětlivosti a celkové zdraví. Každý má sice jiný mikrobiom, ale zdraví prospěšné bakterie v našem trávicím traktu mají rádi vlákninu (zeleninu, ořechy, semínka) a fermentované potraviny (zelí, jogurty etc.).

Když se vyhnete průmyslově zpracovaným potravinám a posunete vaše stravovací návyky směrem k čerstvému, opravdovému jídlu, projeví se to nejen na vašem opasku, ale budete se cítit i výrazně lépe.

A jaká jsou moje předsevzetí na 2021? Poslední 3 roky jsem experimentoval s velmi nízkosacharidovou dietou. Nejedl jsem žádný cukr, minimum potravin obsahující škroby a soustředil se v dietě hlavně na příjem tuků (80% energetického příjmu), zbytek byly proteiny a zelenina obsahující minimum sacharidů. Vyhovovala mi stabilní hladina krevního cukru a s tím spojená absence únavy. 

V průběhu příštího roku bych chtěl najít více vyváženou formu diety, tj. přidat sacharidy s nižším glykemickým indexem jako je třeba cizrna (humus) a možná i trochu víc ovoce. Uvidíme co to udělá s mojí váhou :-).

Mindset Coaching® – Health | Kouč zdravého životního stylu | 31.3.2021 až 2.6.2021