Jak zvládat stres a negativní emoce. Váš největší nepřítel jste Vy!

v kategorii: blog


Největší váš nepřítel jste Vy!

Jak zvládat stres a negativní emocePředstavte si, že někdo mávnul kouzelným proutkem a všechny vaše starosti, obavy a strachy zmizely a vy cítíte, jak se uvolňujete, téměř něco jako stav bez tíže, nic vás netrápí, necítíte žádné tlaky, žádný stress.

Příjemný pocit, že? Nebylo by skvělé, kdybyste poznali způsob, jak takového stavu můžete sami dosáhnout?

Zkuste si teď sednout, vzít kus papíru a napsat si všechny věci, které vás momentálně stresují, kterých se bojíte, nebo vám jsou jenom nepříjemné. Máte dlouhý seznam? Nevadí.

Vezměte další kus papíru a nakreslete na něj 2 velké kruhy.

Teď z vašeho seznamu napište do prvního kruhu všechny věci, které vás stresují, ale vy  na ně nemáte žádný vliv. Napsali jste něco do prvního kruhu?

Iracionální myšlení a pocity

Proč? Proč se bojíte něčeho, co stejně nedokážete změnit nebo ovlivnit?

Vidíte ten logický rozpor ve vašich pocitech?

Chápete, že vaše obavy, váš strach a stress jsou v tomto případě iracionální?

K čemu vám je to trápení?

Stres a negativní emoce snižují vaše intuitivní schopnosti a kreativitu

Obavy,  strach a stres jsou v tomto případě nejenom úplně k ničemu, ale snižují i vaši schopnost využívat intuici, kreativitu a mohou negativně působit na vaše zdraví.

Mohu vás ale uklidnit, že nejste sami, kdo něco takového prožívá.

Iracionálními emocemi a iracionálním myšlením jsme všichni doslova prolezlí.

Iracionálně myslíme všichni

Slavný americký psycholog Albert Ellis popisuje 259 iracionálních lidský sklonů a dodává, že ještě zdaleka nepopsal všechny.

Je toho názoru, že většina jich pochází z naší tendence uvažovat černobíle a myslet v extrémech. Myšlení ve stylu „buď a nebo“, „všechno nebo nic“, „musí to tak být“ vede k tomu, že jsme neustále ve stresu a pod velkým tlakem, protože se realita nevyvíjí podle našich ideálních představ.

Řešení je racionální, vědecký přístup k vlastnímu myšlení

Ellis zároveň nabízí jednoduché řešení, jak se iracionality v myšlení můžete zbavit tím, že k vašim myšlenkám budete přistupovat jako k objektu vědeckého výzkumu a podrobíte je kritické analýze.

Zkoumáte, zda je vaše myšlení racionální, logické a realistické. Pokud zjistíte, že není, můžete vaše sebedestruktivní emoční stavy a s tím související iracionální představy, přesvědčení a pravidla (náš model/teorie o tom jak něco funguje) vystavit konfrontaci s realitou a vědecky – racionálně myslet, cítit a jednat proti vaší iracionalitě.

Příklady:

  • Vaše přesvědčení: „Protože si to hrozně přejete, musíte vždy jednat bezchybně a kompetentně.“
  • Je toto přesvědčení realistické? Není, protože jste člověk a jako takový nejste perfektní a nejste schopni vždy jednat bezchybně.
  • Je toto přesvědčení logické? Není, protože to přímo odporuje tomu, že lidské bytosti jsou už ve své podstatě chybující.
  • Je toto přesvědčení flexibilní a nerigidní? Není, protože vyjadřuje, že za všech předpokladů a za všech podmínek musíte vždy jednat bezchybně.
  • Pomůže vám toto přesvědčení k tomu, abyste jednali vždy bezchybně a kompetentně? S velkou pravděpodobností nejen že nepomůže, ale pravděpodobně budete naštvaní sami na sebe, když se vám nepodaří jednat bezchybně, což je pravděpodobné.
  • Zdá se vám hrozné a stresující, že se něco nevyvine, tak jak si přejete? Myslíte, že máte nárok na to, aby se věci vyvíjely tak jak vy byste chtěli? Tak se to prostě vyvine jinak. Uvidíte jak. Třeba vám to, čeho se bojíte, nakonec může být k něčemu dobré.
  • Myslíte, že vám to, že na sebe budete tlačit a sami sebe stresovat, k něčemu pomůže? S velkou pravděpodobností nejenže nepomůže, ale tím jak na sebe budete zvyšovat tlak (ve stylu „musím“ „vždy“ atd.), zvýšíte zároveň míru stresu, začnete dělat chyby a přispějete tak k sebedestruktivnímu a sebebojkotujícímu chování. Strach z věcí, na které nemáte žádný vliv, vás může paralyzovat a tak sabotovat řešení i těch věcí, které ovlivnit můžete.

Proč se bojíte něčeho, co můžete vyřešit?

Ptáte se teď, co s tím druhým kruhem?

Do druhého kruhu napište ty stresující faktory, které můžete ovlivnit.

Napsali jste do druhého kruhu něco?

Proč?

Proč vás stresuje něco, co můžete ovlivnit? Proč se bojíte něčeho, co můžete změnit?

Čekáte na vhodnou chvíli? Je možné, že se nedočkáte.

Pravděpodobně proto, že to neřešíte. Místo toho, abyste věci začali řešit, sedíte, jste z toho vystresovaní a bojíte se.

Je to racionální a logické chování?

Není.

Místo toho, abyste se báli a byli vystresovaní, si radši hned vezměte třetí kus papíru a napište co, jak a do kdy chcete vyřešit. A nejlépe s tím hned začněte.

Možná vám k tomu pomůže následující úvaha: Nečekejte, až se vám bude chtít, nebo až se budete cítit dostatečně motivováni, inspirováni, nebo že přijde ta správná chvíle.

Vyhrňte si rukávy

Americký malíř a fotograf Chuck Close to ve svém známém citátu vystihl velmi dobře: „Nikdy jsem nebyl jeden z těch lidí, kteří potřebují perfektní situaci aby mohli malovat. Mohu dělat umění kdekoliv a kdykoliv……. Inspirace je něco pro amatéry. Ten zbytek z nás prostě přijde a dá se do práce.“

A to je si myslím ta zásadní věc, kterou si musíte uvědomit. Na to abyste se pustili do práce, nepotřebujete inspiraci, motivaci nebo se u toho cítit dobře, ale pevnou denní rutinu, které se budete držet.

 

Ivan Černohorský