Máte vysoké IQ? Možná je vám to k ničemu

v kategorii: blog


Máte vysoké IQ? Možná je vám to k ničemu

Určitě znáte někoho, kdo je opravdu chytrý, má značné analytické a matematické schopnosti, ale přesto

  • nemá ten úspěch, jaký byste čekali.

Není to neobvyklé. Výsledky výzkumu, který byl proveden v roce 1994 na Harvard University dokazují,

  • že mezi úspěchem v životě nebo v zaměstnání a výší IQ není žádná, v některých případech dokonce negativní korelace.

Jsou to jiné faktory, které jsou zásadní pro to, jestli budete mít úspěch nebo ne. Faktory, které můžeme shrnout pod pojmem “Emoční inteligence”. Daniel Goleman, který se významem emoční inteligence zabývá od počátku devadesátých let, vidí emoční inteligenci ve dvou hlavních rovinách:

1. Schopnost zvládat a řídit sám sebe. 
Do této kategorie patří schopnosti jako je sebeuvědomění a sebe-chápání, práce s vlastním myšlením, psychická odolnost, iniciativa, sebe-motivace, optimismus, vytváření vizí a práce s cíli, sebe-disciplína a zvládání impulsů, sebevědomí, intuice, schopnost vidět svoje silné stránky a limity, schopnost učit se z chyb.

2. Schopnost zvládat vztahy s lidmi kolem nás
Pod tím rozumí Goleman zejména empatii a schopnost dívat se věci z pohledu druhého, vnímání neverbálních signálů, chápání pocitů druhého, asertivitu, odvahu, přizpůsobivost, schopnost naslouchat, základní zaměření na pomoc ostatním spíš než na sebe a pod.

Pokud vidíte v té či oné oblasti u sebe deficity, neděste se, je to normální. Dobrá zpráva je, že se jedná o dovednosti, které se dají naučit. A to tak, že vás je naučí život, což může být dlouhá a někdy i docela drsná cesta. Druhá možnost je, že na sobě začnete sami pracovat.

Pomoct vám v tom může můj Kombinovaný intenzivní kurz koučinku – Mindset Coaching®, který se právě na tyto a další oblasti zaměřuje. Kurz je určen nejenom pro toho, kdo se chce stát koučem ale zejména i pro každého, kdo chce zlepšit svojí emoční inteligenci a zvýšit tak šanci na úspěch v osobním životě, v zaměstnání nebo ve sportu.

Kurz se nazývá kombinovaný, protože se koná ve variantě jednodenní prezenční kurz + následný e-learning . E-learningová fáze s podporou lektora je plánovaná na 4 týdny po jednodenním kurzu a je završena testem a certifikátem. E-learning můžete absolvovat doma, na dovolené nebo kdekoliv se budete nacházet a je čistě na vás, jak si ho časově nastavíte.

Detaily k aktuálnímu Kurzu koučinku – Mindset Coaching® získáte zde.

Těším se na setkání s vámi a zdravím vás

Ivan Černohorský

 

Ivan Černohorský