Řeč těla při pohovoru – Fake it until you make it!

v kategorii: blog


Naše řeč těla o nás prozradí mnohem více, nežli jsme si vědomi. Je již známo, že neverbální komunikací sdělujeme 80% informace a pouze 20% má váhu to, co ve skutečnosti říkáme slovy. Je zde zahrnuto všechno od mimiky, po oční kontakt, tón hlasu, oblečení, držení těla a pohyby rukou. I když verbální komunikace může být zastavena, neverbální ne. I tichem se komunikuje.

Co se týče pracovního pohovoru, jak verbální, tak neverbální komunikace jsou nesmírně důležité. Občas slyšíme názory, že neverbální komunikace je důležitější, nežli co řekneme slovy. Ale ve skutečnosti to tak není, protože pokud řekneme naprostý nesmysl nebo prokazujeme viditelně negativní přístup – pohovor je u konce. Řeč těla může však velmi významně přispět k úspěchu na pohovoru a pozitivnímu dojmu, který dáme personalistce, která s námi pohovor dělá.

Co tedy můžeme udělat proto, abychom na pohovoru uspěli?

Amy Cuddy, sociální psycholožka a profesorka na univerzitě Harvard, přišla s překvapujícím zjištěním. Chtěla přijít na to, jestli naše řeč těla může ovlivnit také to, jak se ve skutečnosti cítíme a jak si věříme.  Provedla experiment, kde se shromáždila skupinka lidí, na kterých byl proveden test, při němž polovina jedinců musela 2 minuty dělat sebevědomé a dominantní tělesné pózy a druhá polovina naopak nedominantní a raději úzkostlivé a stresující tělesné postoje. S překvapením zjistila, že jedincům se sebevědomými pózami se významně zvedla hladina testosteronu (dominance) a naopak klesla hladina kortizolu (stres).

A co z toho vyplývá?

Lidé, kteří si jsou vědomi své řeči těla a dobře se na pohovor připraví, mají vyhráno. Ještě před pohovorem, ať už doma nebo v autě nebo na toaletách, si na 2 minuty zahrajeme změnami tělesných postojů na dominantního, sebevědomého člověka, který ví co chce. Výsledkem nebude nic jiného, nežli že náš mozek si to přefiltruje tak, že už seběvědomého člověka nehrajeme, ale že se jím doopravdy staneme. A to je to, co zaměstnavatel chce. Chce sebevědomé lidi, kteří si věří, vědí co dělají a vědí co chtějí.

Anglický výraz “Fake it until you make it” mluví sám za sebe. Můžeme předstírat a klamat náš mozek a naše okolí tak dlouho, že tomu ve finále uvěří a situaci u pohovoru (ale i v běžném životě) zvládneme lépe. A co je ještě lepší zpráva, že se tím, co si přejeme být, také můžeme i stát!

Mentální nastavení při pohovoru from Ivan Cernohorsky on Vimeo.

Ivan Černohorský